Ulaz   •   Registracija

Udruga invalida Križevci

Udruga invalida KriževciUdruga invalida Križevci osnovana je 05.03.1999. godine sa temeljnim ciljem: aktivno sudjelovanje u društvenoj i individualnoj skrbi za osobe s invaliditetom kada je u pitanju rehabilitacija invalida, dignitet osoba s invaliditetom, integraciji i svim oblicima pomoći osobama s invaliditetom, uz postupno stvaranje sustava u kojem će te osobe, kao subjekti, u izjednačenim uvjetima i mogućnostima biti tretirane tako da se i u radu i socijalnoj skrbi uvažavaju njihove potrebe te poštuju njihovo dostojanstvo.

Što je invaliditet?

U literaturi, u pravnim i ostalim dokumentima, koriste se različite definicije i pojmovi za osobe s invaliditetom. Primjerice, navode se pojmovi poput invalidne osobe, osobe s hendikepom, osobe s posebnim potrebama, osobe s teškoćama, tjelesno i mentalno oštećene osobe i sl.

Svjetska zdravstvena organizacija još 1980. godine daje klasifikaciju oštećenja (biotičko), invaliditet (funkcionalno) i hendikep (socijalno) - (International Classification of Impairments, Disabilities and Handicaps – ICIDH) i definira spomenute pojmove. Prema ovoj klasifikaciji, oštećenje je bilo kakav gubitak ili odstupanje od normalne psihičke, fiziološke ili anatomske strukture ili funkcije.

Invaliditet je bilo kakvo ograničenje ili nedostatak (koje proizlazi iz oštećenja) sposobnosti za obavljanje neke aktivnosti na način ili u opsegu koji se smatra normalnim za ljudsko biće.

Hendikep je nedostatak, za određenog pojedinca, koji rezultira iz oštećenja ili invaliditeta, a ograničava ga ili mu onemogućuje ispunjenje njegove prirodne uloge u društvu (ovisno o dobi, spolu te društvenim i kulturalnim činiteljima).

Imaš nešto za reći?

Ime:

Email:

Mjesto:

URL:

Smajli

Live Preview


Zapamti moje osobne informacije

Obavjesti me o komentarima?

Upišite riječ koju vidite ispod:


<< Povratak na početnu stranicu

Slučajne misli

I do not fear computers. I fear the lack of them - Isaac Asimov
Web hosting, Web prostor 6 mjeseci besplatno

Foto Galerija